Mirembajtje bari

Kositje
Ky proces duhet të fillojë disa dite pas instalimit të lëndinës kur bari është i gjatë 6-8 cm. Të java e parë, lëndina nuk duhet të kositet për të parandaluar dëmtimin e vetë. Pas kësaj periudhe, lartësia mund të rregullohet në varësi të llojit të barit dhe sipas shijes tuaj.

Dy gabime të zakonshme që behen gjatë kositjes janë:

  • Shumë njerëz kosisin barin e tyre shumë te shkurtër. Kjo ësht një zakon i keq, i cili shkakton të gjitha llojet e problemeve, ndryshon ngjyren e barit, rritja e tepërt te barishteve te keqe deri te sëmundjet dhe më probleme tharje gjatë periudhave të thatësirës. Pas nje konsulte me profesionistet tane te Tapet Bari Natyral, lendina juaj ka nevoje per disa jave per ta kapur prape veten.
  • Mos prisni deri sa bari nuk është shumë i lartë para kositjes, sepse akti i kositjes krijon stres të konsiderueshëm në bar. Nëse bari eshte shumë i lartë, duhet te rrisni lartësinë e prerjes dhe kositeni më shumë here.Kositja duhet te jete 1/3 e lartesise te barit.

Kur kositet bari?
Kositeni lëndinën tuaj kur bari është i thatë . Ju ndoshta do ta keni vënë re tashmë se bari i lagur kositet keq. Kosisni lëndinën tuaj pasdite dhe jo gjatë orëve të nxehta të mëngjesit ose te drekes. Është me të vërtetë stresuese për barin. Kjo do të parandalojë djegjen e gjetheve te barit te kositur, gjitashtù jep mundesine copave të prera te treten dhe aftësinë për të filtruar në terren gjatë natës.

Drejtimi i kositjes
Mos Kosisni gjithmone ne nje drejtim. Ndryshoni drejtimin e kositjes. Bari ka tendencë të rritet në nje drejtim. Për të parandaluar barin tuaj qe te duket si shirita, ndryshoni drejtimin tuaj te kositjës çdo herë që kosisni. Kjo do të mbajë barin tuaj të drejtë.

Thikat kositese
Mbani thikat tuaja te mprehta.Thika te mprehtë sigurojne kositje të pastër, të sigurt dhe efikase.Thikat kositese jo te mprehte shqyejne majat e barit, ne te cilat mund te siguroje nje pike hyrje për organizmat e semundjeve dhe dobësojnë rrenjet e barit. Nëse bari juaj duket i zbehte pas kositjes, apo të kthehet kafe e kashtë në ditët pas, thika e kositjës tuaj duhet te mprehet.

Mirembajtja, keshilla
Uitja është operacioni më i rëndësishëm për mirëmbajtjen e barit. Në mënyrë që një lëndinë të lulëzojë, ajo duhet të ketë një rrënjë të fortë dhe të fuqishme. Rrënjët duhet të jene zhytur në një tokë te njome dhe të ajrosur për t’u rritur siç duhet. Në qoftë se , si shumë të tjerë , që janë të vendosur për të mbajtur te gjelbër barin tuaj gjatë sezonit në rritje , eshte e nevojshme: Te Vadisni rende (shume uje) dhe rrallë. Vaditja e rende dhe rrallë lejon ujin të depërtojnë për 10/15 cm në tokë dhe në këtë mënyrë lejon rrënjët të rriten në mënyrë të shëndetshme. Vaditja e rende dhe rrallë prodhon një sistem të thellë dhe të gjerë rrënjësh, e cila forcon strukturen e barit për t’i rezistuar sëmundjeve dhe stresit. Një vaditje e lehtë është vetëm një përfitim për një bar i mbjellë nga pak koh, kur rrënjët janë zhvilluar në pjesën e sipërme të tokës . Ndërsa kur bari ka kohe që është mbjellë, rrënjët janë thellë në tokë.

Vaditje ne menyre te barabarte
Bari duhet të vaditet me ujë në mënyrë të barabartë për të ruajtur fuqinë e tyre dhe pamjen e tyre të shëndetshme. Sëmundjet tek bari jan shpesh për shkak të vaditjes të pa’barabartë. Është rregull i mirë të kontrolloni rregullisht sistemin të ujitjes për të parë nëse ka vaditje uniforme. Rregullo kokat e sprucatoreve për të shmangur zonat e thatë ose shume të lagur. Mos përdorni ujë të tepërt. Toka shume e njome mund të shkaktojë nje ventilim te dobet te tokës, në këtë mënyrë dobëson strukturen e barit dhe e ben atë të prekshme për sëmundje dhe barna te keqe. Shumë pak ujë mund të thaje barin. Pra , vadisni vetëm kur siperfaqja e tokes eshte tharë. Ujitni vetëm kur bari juaj ka nevojë për ujë. Nëse bari ka ndryshuar ngjyrë, dhe duket ngjyre Gri, duhet te vadisni Menjehere, bari ka nevoje urgjentisht per shum uje.